thuisonderwijs – Hoe overleef ik het werken met kleuters thuis?

Het is niet niets. Plotseling is de hele wereld weer even omgegooid en ben je opeens drie banen in 1 aan het doen.  Terwijl je ouder bent, moet je ook even de juf spelen en tegelijkertijd de werktaken van je eigen baan afhandelen. De enige “alleen” tijd die je kan vinden is op de wc. Ja het is niet makkellijk dat thuisonderwijs, en dan zeker met drie kids van verschillende leeftijden.  Ja, helaas kunnen we er niet omheen en moeten lijkt het erop dat de kinderen toch nog echt even thuis moeten blijven. Dus welke tips en tricks zijn er om de komende tijd nog een beetje door te kunnen komen en het vooral gezellig te kunnen houden?

Routine

Zoals veel ouders weten is structuur een van de belangrijkste dingen bij het opvoeden.  Kinderen hebben structuur nodig. Structuur geeft kinderen veiligheid en houvast. De wegvallende schoolstructuur kan dus voor veel kinderen voor onrust zorgen. 

– Het samen maken van een dagplanning werk hierbij goed. Dit zorgt ervoor dat kinderen voelen dat het idee uit hen komt en zullen ze dus veel meer inzetten omdat ze zich betrokken voelen.

 

Structuurkaarten kunnen hierbij helpen.

 

– Eigen planning: sommige kinderen willen hierbij nog echt hun eigen planning maken.

 

Het is jet prettigste voor het kind als de structuur elke keer hetzelfde is. Zo weten kinderen waar ze aan toe zijn en kunnen ze eraan wennen.

Beloningssysteem

– Een beloningssysteem hieraan koppelen kan het ook nog eens stimuleren. Door het kind bijvoorbeeld elke keer een smiley te laten inkleuren als ze een taak af hebben gemaakt. Spreek samen met het kind af wat de beloning wordt en na hoeveel smileys dit gebeurt. 

– Beloning in aandacht: idee om een beloning te kiezen waarbij je iets samen doet zoals: samen koekjes bakken. Dit vinden kinderen super leuk en het stimuleert weer de relatie tussen ouder en kind. 

Reflecteren – positiviteit 

Het helpt om samen met het kind te reflecteren. Wat gaat er goed? Waar kan het kind meer inzet tonen (let op: dus belonen op inzet).

 

Zelvertrouwen boost

Niet alleen voor ouders is al dat schoolwerk begeleiden zwaar, ook voor kinderen.  Frustratie van het schoolwerk en niet snappen kan leiden tot stress en vooral weerzin tegen het schoolwerk. Het kan hierbij helpen dat de kinderen leren focussen op wat er wel goed gaat. Ja positiviteit en complimenten gaan kinderen erg goed op… en wij volwassenen natuurlijk ook haha.
Mochten kinderen het lastig vinden dan kan een “ik kan het!” helpen.
error: Content is protected !!